איזה עורך דין אתם מחפשים?
אקרובטיקה בחקירות משטרה
חקירה במשטרה הינה סיטואציה מלחיצה, בייחוד אם מדובר באדם נורמטיבי שזו היתקלותו הראשונה עם גורמי האכיפה.
כל חקירת חשוד במשטרה נפתחת באזהרה. מדובר בחובה חוקית אשר מוטלת על החוקר להזהיר את הנחקר, באופן הבא:
"אני איש משטרה (שם השוטר) מודיעך כי הנך חשוד ב(תיאור העבירה) זכותך לא לומר דבר, דבריך יתועדו ועשויים לשמש כראיה בבית משפט, ואולם דע כי בית משפט יוכל להביא בחשבון את שתיקתך. זכותך להיוועץ בעורך דין לפני חקירתך בכפוף למגבלות הקבועות בחוק וזכותך להיוועץ בסניגור ציבורי אם אתה זכאי לכך על פי חוק, לרבות בשל מחסור באמצעים".
מעבר לשאלות הקשורות בביצוע העבירה, לעתים חוקרי המשטרה מבצעים תרגילי חקירה, אשר כדאי להכיר אותם ולשים לב אליהם, דוגמאות לתרגילי חקירה:
- השוטר הטוב והשוטר הרע – מדובר בתרגיל חקירה ישן ומוכר. במסגרתו, חוקר אחד עשוי להיות קשוח עם הנחקר, יצעק על הנחקר ולעתים אף יאיים עליו. לעומתו זאת, החוקר הטוב יציע לנחקר כוס קפה, סיגריה, וידבר עמו בצורה נעימה וחברית.
- בידוי ראיות – חוקיותיו של תרגיל חקירה זה מוטל בספק, אך המציאות בשטח מראה כי לעתים חוקרי המשטרה אף נוקטים בתרגיל חקירה זה. במסגרת תרגיל חקירה זה, חוקרי המשטרה מציגים בפני הנחקר מסמכים מזויפים אשר קושרים את החשוד לכאורה לביצוע העבירה. למשל: הצגת מסמכים בפני החשוד מהם עולה כי נמצאו טביעות אצבע של החשוד בזירת האירוע, הצגת פרוטוקול של בית משפט ממנו עולה כי שותפו של החשוד שוחרר, הימצאות DNA של החשוד בזירת האירוע או על גופו של הקורבן וכיוצא באלה.
- שיחות מסדרון חבריות – במסגרת תרגיל חקירה זה, חוקר המשטרה או שוטר שאינו במדים משוחחים עם הנחקר בחצר התחנה או במסדרון (שיחה "מחוץ לפרוטוקול"). השיחה, חברית לכאורה, אך מטרתה היא אחת – לחלץ מהחשוד הודאה.
- מפגש בין שותפים לעבירה – במסגרת תרגיל חקירה זה, חוקרי המשטרה מפגישים במסדרון התחנה או בנסיעה בניידת מספר חשודים אשר שותפים לעבירה. מטרת המפגש היא לגרום לשותפים לנהל שיחה, לדבר על העבירה או לסמן אחד לשני באמצעות תנועות גוף סימנים הקשורים לחקירה. עליכם לצאת מנקודת הנחה כי החל מכניסתכם לתחנת המשטרה – כל פעולה וכל תנועה עשויה להיות מתועדת.
- מדובבים – אין צורך להכביר במילים בקשר לתרגיל חקירה זה. מדובר בתרגיל חקירה עתיק אשר מתבצע לרוב בתיקים מורכבים. במסגרת תרגיל חקירה זה, אדם שעובד עם המשטרה (לעתים מדובר בעבריין שבתמורה לכך זוכה לטובות הנאה) ינסה להפליל את החשוד ולחלץ ממנו הודאה כשהשניים שוהים בתא המעצר.
הנה כי כן, לחקירה במשטרה ישנה מטרה אחת והיא: לאסוף דיי ראיות כנגד הנחקר וזאת לצורך ביסוס תשתית ראייתית שתאפשר בסופו של יום לגבש כנגד הנחקר כתב אישום ולהעמידו לדין פלילי. לחקירה באזהרה עלולות להיות השלכות משמעותיות על עתידו של האדם, על משפחתו והסובבים אותו. לכן, ישנה חשיבות להתייעץ עם עורך דין פלילי העוסק בתחום אשר יוכל להסביר לנחקר את זכויותיו עד תום. מעבר לכך שזכות ההיוועצות עם עורך דין הינה זכות חוקתית אשר מוקנית לכל אדם שנחקר תחת אזהרה במשטרה, הרי שייעוץ לפני חקירה עשוי לשפר את המצב המשפטי של הנחקר ולעתים להפוך את הקערה על פיה.
עורך דין פלילי ידע כיצד להכין את הנחקר לקראת החקירה במשטרה, לאפשר לנחקר לדעת מה הן זכויותיו ולהזהירו מפי תרגילי חקירה שונים, אשר כל תכליתם, כאמור – לחלץ מהנחקר הודאה בדבר ביצוע העבירה.